Made in Kaposvár

Biztonságban az ünnepek alatt!

Szatlmajer Roland

Az ünnepek közeledtével nem csak a boltok forgalma, hanem a bűncselekmények száma is megszaporodik. Érdemes tehát ebben az időszakban nagyobb figyelmet fordítani az értékeink védelmére, hiszen megelőző intézkedésekkel könnyen elkerülhetők a támadások.

Mikor érdemes leginkább figyelni az értékeinkre?

A zseblopások leggyakrabban zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, a figyelmetlenségünket kihasználva pénztárcánk és egyéb értékeink eltulajdonításával történnek. Fokozottan figyeljünk tehát az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során!

Mit tehetünk a bűncselekmények megelőzésének érdekében?

Ajánlott a válltáskát behúzott és befelé fordított zsebekkel magunk előtt tartani. Ne tegyük ugyanarra a helyre a pénztárcát, hitelkártyát, okmányokat, mobiltelefont. Ne tartsuk a bankkártya PIN kódját a kártya közelében! Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyjuk a táskát a bevásárlókocsiban. ATM automatánál történő pénzfelvételkor a PIN kódot csak abban az esetben üssük be, ha nem áll mögöttünk senki, majd miután felvettük az összeget azonnal helyezzük el a pénztárcánkba. Ha a bankkártyánkat vitték el, mihamarabb tiltassuk le! Ezen felül, ha járművel közlekedünk, tegyünk minden értéket a csomagtérbe!

Ezek szerint az ünnepi csúcsforgalomban az autónk sincs biztonságban.

Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy a figyelmetlenségünket kihasználva feltörjék a járművet megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak benne. Éppen ezért minden esetben zárjuk le az autónkat és az ablakokat se hagyjuk lehúzott állapotban! Az utastérben pedig semmit se hagyjunk elől, az értéktelennek tűnő tárgyak az elkövető felé nézve értéket képviselhetnek.

Mi a helyzet az internetes visszaélésekkel?

A szabályosan működő web áruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit. Az itt vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint az egyéb üzletekben. Érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol feltüntetik a visszavásárlási garanciát, így elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségek. A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni. Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan online áruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik. Bankkártyánkkal kapcsolatos adatainkra csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljunk!

Milyen veszélyekkel szembesülhetünk még?

Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára. Az „adománygyűjtők” célja, hogy a figyelmet elterelve bejussanak otthonukba és megszerezzék pénzünket, értékeinket. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

- Köszönöm a hasznos információkat, tanácsokat.