Made in Kaposvár

Pannon Lovasakadémia 2018-as éve

Szatlmajer Roland

Az év végéhez közeledve minden egyesület, klub, szervezet kicsit visszatekint a maga mögött hagyott 1 évre. Így tesz a Pannon Lovasakadémia is. Az idei eredményekről, tervekről, rendezvényekről Villányi Krisztával a Lovasakadémia igazgatóhelyettesével, a lovastorna szakág edzőjével beszélgettem.

A 2018-as évnek lassan vége lesz. Ilyenkor vissza szoktunk tekinteni és mérlegelünk, hogy a tervekből mit sikerült megvalósítani és mit nem. A Pannon Lovasakadémia esetében mi a 2018-as év mérlege, ha rendezvényeket és az infrastruktúrát nézzük?

Az idei év legnagyobb eseménye a Junior Lovastorna Európa-bajnokság volt augusztusban. Erre mindkét fedeles lovarda talaját kicseréltük, mert ezek már eléggé el voltak öregedve. Ahhoz, hogy akár nemzetközi szintű versenyeket is tudjunk rendezni - nem csak lovastorna, hanem bármely másik szakágban is - ahhoz ez feltétlen szükséges volt. Valamint második ütemben a kis melegítő fedelesben is cseréltünk talajt. Ez működött már az ugróversenyeken. Persze ennek kell egy kis idő, hogy a lovak megtapossák, úgymond bejárassák és utána már gyakorlatilag minden igényt kielégítő lesz ez a fedeles lovarda.

Emellett a másik nagy rendezvényünk a KÁN volt szeptember végén. Természetesen ezek mellett, rendeztünk egész évben versenyeket díjugratásban és most novemberben kezdődik és március végéig tart a fedeles szezon. Hál’ istennek viszonylag sok versenyt kaptunk. Ezek országos „viadalok”, de mellette rendezünk regionális versenyeket is. Ugróban regionális döntőt rendeztünk, volt egy nemzetközi military versenyünk. Ez az esemény, sok év után került vissza Kaposvárra. Ugyanis, ahhoz hogy ebben a szakágban is tudjunk rendezni, újra fel kellett építeni a tereppályát. 4-5 éve volt itt ilyen jellegű verseny és azok az akadályok már tönkrementek. Itt egy nagy beruházás volt, új akadályparkot kellett csinálni. Megpróbáltunk idén is minden szakágnak helyet adni. Mivel a Lovasakadémia funkciója az is, hogy egy tudásközpont legyen ezért sok edzőtábort, edzői továbbképzést tartunk edzőknek, lovasoknak. Próbálunk mindig helyet és személyeket biztosítani a fejlődéshez.

Az említett versenyek, rendezvények közül beszéljünk kicsit az idén XII. alkalommal megrendezésre kerülő Kaposvári Állattenyésztési Napokról. Mi volt a visszhangja ennek a tradicionálisnak nevezhető kaposvári eseménynek?

Idén volt először, hogy a rendezést majdnem teljes egészében a Kaposvári Egyetem vállalta magára. Ezért kicsit eltértünk a hagyományoktól. Új szervezőgárda volt, az előző évek visszajelzései alapján próbáltunk máshogy rendezni. Nyilván voltak ennek gyerekbetegségei, viszont nagyon sok látogató volt. Ehhez a kiváló időjárás is hozzájárult, de mi úgy érezzük, hogy nagyon sokan voltak és reméljük ez jövőre is így lesz.

A Pannon Lovasakadémia színeiben versenyzők hogy teljesítettek, milyen eredményeket értek el 2018-ban?

A Lovasakadémiának jelenleg kettő kiemelkedő élsportolója van. Az egyik az előző interjú alanya, Bence Balázs illetve Burucs Barna, aki díjugratás szakágban versenyzik. Ők úgymond az élvonal Magyarországon illetve nemzetközi szinten is. Legerősebb szakágunk a díjugratás és a lovastorna, amiben a két említett sportoló is versenyzik. Ezekben próbálunk sokat versengeni. Díjugratásban elsősorban a Bsc-s hallgatóink mennek és őket próbáljuk ezáltal is felkészíteni az év végi edzői vizsgára. Jellemzően ők regionális szinten versenyeznek, de országos megmérettetéseken is értek el már szép eredményeket. A világjátékokon volt lovastornában két kaposvári indulónk. Bence Balázs 10., Somogyi Eszter 23. helyezést ért el. Továbbá a hazai rendezésű Junior Európa-bajnokságon szintén kaposvári színekben indult Király Ákos, aki 7. helyen végzett. Ezen kívül a magyar bajnokságon, Somogyi Eszter és Bence Balázs a felnőtteknél győzött, Jezernicky Nóra pedig gyermek korosztályban lett aranyérmes.

Mondhatjuk akkor azt, hogy a dél-dunántúli régióban a Pannon Lovasakadémia a központ, versenyzők és versenyhelyszín tekintetében?

Infrastrukturálisan mindképpen mi vagyunk a központ. Mint versenyhelyszín úgy gondolom, hogy - főleg a téli szezonban - a mi fedeles lovardáink teremtenek egyedül lehetőséget a versenyzéshez. Nyáron több helyszín is van a régióban, de úgy vélem mindenképpen mi számítunk a központnak. Ha ez az eredmények tekintetében nem is annyira igaz, hiszen nekünk nem az élsport az elsődleges cél. De nyilván vannak itt is kiemelkedő helyezések. Helyszín szempontjából viszont mi vagyunk az élen.

Egy ilyen eredményesnek nevezhető év után, mik a jövőbeli célok, elképzelések?

Infrastrukturálisan minden évben fejlesztenünk kell. Hiszen ez viszonylag már nem egy új épületegyüttes és ezért minimum az állagmegóvásra törekszünk, ami elég nehéz. De mindenképpen szükség van a folyamatos fejlesztésre, hogy ez a hely megmaradjon egy kedvelt versenyhelyszínnek. Ezt mindig megpróbáljuk megoldani. Tovább szeretnénk bővíteni a vendégboxok számát, hogy minél több lovat tudjunk fogadni és ne kelljen mobilboxokat bérelni. Szálláshelyeinket szeretnénk fejleszteni.

Sporteredmények tekintetében mivel a versenyzőink egyetemi hallgatók, így nekünk 3 évünk van, hogy A-ból B-be eljuttassuk őket. Ezért nem gondolom, hogy világraszóló eredmények születhetnek a későbbiekben is, hiszen mire mondjuk, valaki egy komolyabb siker kapujába érhetne el, addigra valószínűleg elmegy tőlünk. Ezért szerintem körülbelül jövőre is maradnak ezek az eredmények. Természetesen szeretnénk versenyezni. Van tervben egy határon átnyúló megegyezés Horvátországgal és Szlovéniával díjugrató versenysorozat tekintetében. Jelenleg ez szervezés alatt van. A lényege, hogy a mi versenyzőink kitekintsenek és az említett két országba menjenek megmérettetni magukat, és ez működjön visszafelé is horvát, szlovén sportolókkal. Valamint továbbra is szeretnénk hazai versenyeket rendezni, ahol a hallgatóink is részt tudnak venni akár versenyzőként akár sportszervezőként.

A jövőre kitűzött célok megvalósításához eredményes munkát és kitartást kívánok.