Made in Kaposvár

Sárosi István: Trianon - A Nemzetközi Törvényszék elõtt

Könyvsarok

Az orvos-író szerzõ zseniálisan megszerkesztett könyvdrámájában a Nemzetközi Törvényszék szakértõ jogászai megidézik és vallomásra bírják a béketárgyalás kulcsszereplõit, többek között a brit, a francia és az olasz miniszterelnököt, az Egyesült Államok elnökét, valamint Csehszlovákia, Románia, Jugoszlávia vezetõ politikusait, de heves viták közepette részletesen elemzik Magyarország évszázadokra visszatekintõ történelmi felelõsségét is a tragikus végkifejlet alakulásában.
„A Kairosz Kiadó adta ki e sokunkat foglalkoztató, hazánk múltjának (egyik) tragikus eseményét, a békediktátumot, annak elõzményeit és következményeit elemzõ mûvet. A megjelenés is jól idõzített, hiszen a „békeszerzõdés” aláírásának centenáriuma elõtt állunk.
Az akkori magyar kormány és az országban élõk véleményét sutba vágó, meglehetõsen agresszív és igazságtalan döntés – amely átrajzolta az országhatárokat – hosszú idõre meghatározta nemzetünk sorsát. Sárosi különféle eredeti dokumentumokat, gyorsírói feljegyzéseket, titkosított parlamenti jegyzõkönyveket, diplomáciai és személyes levelezéseket, naplókat, memoárokat, valamint a jelenkor történészeinek véleményét is beemelte vaskos kötetébe, amely egy folyamatot ábrázol. Azt vizsgálja, mi vezetett el e szégyenteljes „békedekrétum” megalkotásához, kikényszerített aláírásához, s egyáltalán kik a felelõsök mindezért.

A könyvet már megtalálhatják a megyei könyvtár polcain!