Made in Kaposvár

Lételemünk: a Föld!

1. Levegő

Zöldsarok

Bauer Viktória

Cikksorozatunk további részeiben a Somogy Megyei Ifjúsági Tehetséggondozó Koordinációs Alapítvány és a Fridays For Future mozgalom kaposvári képviselői az ökológiai- és klímaválságra adható válaszokat, követhető utakat és stratégiákat szeretnék összefoglalni a mindennapi hősök számára: iránymutatással, tippekkel, trükkökkel és praktikákkal, hiszen az életünknek rengeteg olyan eleme van, melyben egy apró változtatás is sokat segít ökológiai lábnyomunk csökkentésében!

Mindenekelőtt azt kell felismernünk, hogy mi, emberek, nem „lakói”, „használói”, „birtokosai” vagyunk a Földnek, hanem vele együtt élő és lélegző szerves részei. Bizony, mi is a Föld ökoszisztémájához tartozunk, ha ezt már teljesen el is felejtettük, hiszen modern életünk nagyon eltávolodott a természettől, melynek évezredeken át tudatosan is részei voltunk, és amelyre a természeti népek mindmáig emlékeznek. Az eltávolodással párhuzamosan pedig felborítottuk azt a törékeny egyensúlyt, mely biztosítja e bolygó legegyedibb tulajdonságát: az életet.

Újra meg kell tanulnunk becsülni és tisztelni a Földünk által adható javakat, legyen az a tiszta levegő, egy szép virág, vagy az étel, ami szintén az életet jelenti számunkra. Hiszen ez a közös munkánkból születik, mindegy, hogy az a munka a földeken, egy műhelyben vagy az irodában a számítógép előtt zajlott. Mai fogyasztás-alapú világunk azt az illúziót táplálta belénk, hogy akkor vagyunk boldogok, ha megszereztük. Bármit, csak legyen a miénk, bármi áron. A legnagyobb képernyőjű tévé, a legújabb csúcsmobil, a legdivatosabb gönc. Ami aztán holnapra már ódivatú, elavult, nem is olyan nagy. Elromlott? Kinőtte? Meguntam? Kukába vele! Fel az újabb szerzeményre! Ezt a gondolkodást, hozzáállást is meg kell változtatnunk, hiszen felismertük: nem mehet így tovább, fenntarthatatlan! Belepusztulunk. Ahogyan sok- sok állat- és növényfaj már bele is pusztult.
„A változás jó.” – mondta Rafiki, igen bölcsen. „Jó, de nem olyan könnyű.” – állapította meg Simba is, hasonlóan bölcsen. Nem kisebb feladat előtt állunk, mint Simba, mikor fel kellett vállalnia a sorsát. Mi vagyunk az utolsó generáció, akik még élhetővé tehetik a bolygónkat az utánunk következőknek. Tegyük hát meg közösen, amit meg lehet, változtassunk!
E havi témánk a levegő, nem véletlenül, hiszen ha máskor nem, fűtésszezonban sokkal jobban érezhető, hogy rossz, nehéz, büdös. Ezek mellett persze egészségtelen is. A levegő problémakörét érintve a légszennyezés, a káros gázok kibocsátása jut első sorban eszünkbe, amit leginkább az ipari létesítményekhez kötünk. Számos dolog van azonban, amit mi magunk is megtehetünk a levegő tisztaságáért; van köztük, ami kézenfekvő, de vannak ötletesebb lehetőségeink is. Lássuk hát ezeket, a teljesség igénye nélkül.
A közlekedést tekintve csökkentsük az autóhasználatunkat, rövidebb utakra menjünk gyalog, kerékpárral, rollerrel. Kinek mi tetszik. Tanítsuk meg gyermekeinket ezekkel közlekedni, uram bocsá’: gyalogolni! Nagyszerű élményeket szerezhetünk így velük, hiszen végre van időnk beszélgetni egymással. Váltsunk tömegközlekedésre, és/vagy használjunk közösségi közlekedést: pl. szervezzünk együtt bevásárló-túrát, piacozást a szomszéddal, barátokkal, rokonokkal, csatlakozzunk be valakihez egy hosszabb útra, ha megoldható. Szervezzük össze napi utazásainkat: vegyük fel az útvonalunkba eső kollégáinkat munkába menet, osztálytársat suliba menet, beosztva, ki, melyik héten a soros. (Ezzel mellesleg időt és pénzt is spórolhatunk.) Nagyobb befektetést igénylő változtatás lesz a közeljövőben az elektromos-autózás, melynek fejlesztésére, támogatására már láthatjuk a példákat magunk körül. Nagyobb utazások, nyaralások esetén is választhatunk tömegközlekedést, de kerülendő volna a repülőgép-használat, mivel a rengeteg járat óriási káros-anyag kibocsátást jelent!
Télidőben figyeljünk arra, hogy megfelelő anyaggal etessük a kazánunkat! Nyilván ez nem olyan egyszerű kérdés, de semmiképp ne fűtsünk szeméttel, műanyaggal, vizes fával – ezek fűtőértéke sokkal rosszabb és a levegőt sokszorosan terhelik!
Kevésbé egyértelmű az összefüggés a levegő szennyezése és a fogyasztásunk között. A világ áruforgalmának java részét kitevő óriási konténerszállító hajók, óceánjárók kibocsátása mellett a mi autóhasználatunk eltörpül. A jó hír az, hogy átlagemberként is van ráhatásunk ezekre e folyamatokra: csökkentsük a felesleges fogyasztást! Egy termék megvásárlása előtt tegyük fel a kérdést magunknak: tényleg szükségem van rá? Nem tudnám- e egy közelebb gyártott termékkel helyettesíteni? Nincs-e egy pont ilyenem itthon, csak meg kéne javíttatni? Kölcsönözhető esetleg? Minél kevesebb távoli országból érkező terméket vásárolunk, annál többet tettünk nemcsak a tiszta levegőért, hanem az ökológiai- és klímakatasztrófa megfékezéséért is. A termékek esetében nem csak a műszaki cikkekre, ruhadarabokra gondoljunk, de pl. az óceánon túlról érkező élelmiszerekre is. Egészen egyszerűen vegyük a spanyol mandarint a dél-amerikai helyett. Vagy, ami a szakértők szerint a leginkább segíti a harcot az ökológiai- és klímakatasztrófával szemben: keressük a helyit, bármilyen termékről is legyen szó. Gondolkodjunk közösségekben, közösen! Szervezzünk, keressünk, vegyünk részt bevásárlóközösségben, melynek köszönhetően helyi, egészséges termékeket tehetünk a családi asztalra, támogatva ezzel a helyi termelőket, az egészségünket és biztosítva a tiszta levegőt (is). Kaposváron már van ilyen: a „Kaposvár központú bevásárlóközösség”.
Fontos célkitűzés még a húsfogyasztás radikális csökkentése, amiről sokat hallani manapság, de nem biztos, hogy mindenkinek elsőre világos az összefüggés néven.. Az emberi történelem során soha nem fogyasztottunk ilyen nagy mennyiségben húst, így a gondot az állatok legeltetéséhez és takarmányozásához szükséges területek növelése okozza: ezek általában erdők, esőerdők voltak korábban. Az EU mezőgazdasági területeinek 80%-án már jelenleg is állati takarmányt termesztünk! Ha ezeken a területeken emberi fogyasztásra szánt növényi táplálékot termesztenénk, lényegesen jobban hasznosulna a megművelt föld, adott esetben akár visszaerdősítésről is beszélhetnénk. Ehhez elegendő egy-két húsmentes napot bevezetnünk az étrendünkbe, de a bátrabbak belevághatnak a vegetáriánus vagy akár vegán életmódba is.
A fák szerepét azt hiszem, nem kell részletezni a levegő-mint-lételem témakörben: szeressük, óvjuk, ültessük, gondozzuk a fákat, erdőket, mivel ezek a csodálatos élőlények nem csak biztosítják, de tisztítják és hűtik is a levegőt, amit belélegzünk! Ehhez közösségnek ott van a 10 Millió fa közössége, már Kaposváron is.
Minden tett számít!

(Ha érdekel, mi mindent tehetnél még az ökológiai lábnyomod csökkentéséért, töltsd le a „Zöld Bakancslistát” a Fridays For Future Kaposvár facebook-oldaláról!)