Made in Kaposvár

KAPOSVÁR HORNETS – ÚJRA ÉLEDT AZ AMERIKA FOCI KAPOSVÁRON

Szatlmajer Roland

A sport közvetítések hatására Magyarországon is egyre többen vesznek a kezükbe tojáslabdát. Kaposváron Lugosvölgyi Györgyöt is magával ragadta ez az Európán túli érdekes és izgalmas sportág. A Golden Fox hagyományaira épülve, de új egyesületként elindította a Kaposvár Hornetset, városunk amerikai futball csapatát.

Mielőtt mélyebben belemennénk a kaposvári amerikai foci jelenlegi helyzetébe, kicsit tekintsünk vissza a múltra és a Golden Foxra. Ez a csapat hogyan jött létre és indult el Kaposváron?

A 2000-es években, amikor az amerikai foci elkezdett bejönni Magyarországra, akkor Kaposváron is volt pár srác, akik szerettek volna ezzel a sportággal megismerkedni és játszani. Ők 2004-ben megalakították a Golden Foxot. Jó pár játékos össze is jött, hogy el tudjanak indulni a bajnokságban. Értek is el sikereket, főleg arénában (teremben), kispályán. Amúgy ők is a Divizió II.-ben indultak, mint mi, de nem sikerült feljebb jutniuk. Kettő bajnoki évadban szerepeltek, de az említett aréna amerikai fociban voltak szép eredményeik, kupáik. A végén, ahogy fogytak náluk a játékosok, akkor összefogtak a Pécs Gringossal a Veszprém Wildfiressel, de egy idő után nem maradt elég játékosuk, hogy elinduljanak a következő szezonban.

Aztán a Golden Fox után megalakult a Kaposvár Hornets.

Igen. Igazándiból a Golden Fox miatt jött létre a Hornets. A G.Foxnál az alapító tagok elmentek, abbahagyták a focit, átvette más az egyesület vezetését, edzői szerepeket, ott voltak konfliktusok és közben elmentek a játékosok. Én 2005-ben ismerkedtem meg az amerikai focival, 2006-ban „elszaladtam” külföldre, de ott is éjszakák mentek el a játék nézésével, nagyon megszerettem. Aztán 2014-ben visszaköltöztem Magyarországra. Abban az időszakban a Golden Foxnál, hol volt edzés, hol nem, az edzőjük is máshol dolgozott, nem mindig ért vissza edzésre. Szép lassan elkopott ez a dolog. 2017 május végén, június elején két gyermekem és egy barátjuk (ők a Golden Foxban játszottak), jöttek haza edzésről - én a teraszon üldögéltem – és folyamatosan panaszkodtak, hogy ez a helyzet, már nagyon rossz. Én meg mondtam nekik „Majd én megcsinálom”! Erre a három gyerek csak nagyokat nézett. Idősebbik fiamnak mondtam, hogy szedjen össze 10 srácot, akik akarnak amerikai focizni és csinálunk egy egyesületet.

Aztán lett edzője a csapatnak, lettek játékosok, 2017. augusztus 12-én a Városligetben megtartották az alakuló közgyűlést. Majd szeptember 14-én a bíróságon bejegyezték az egyesületet Kaposvár Hornets néven. A formális dolgok megtörténtek, jöhetett a játék. Hogyan szerepelt az újonnan alakult csapat a bajnokságban?

Elkezdtünk edzeni a Városligetben a panzió mellett. Van egy használaton kívüli focipálya Kaposváron a Textil mellett. Ez a pálya magánkézben van, de sikerült felkutatni a tulajdonosokat és egy szívességi használati engedéllyel egy darabig ott edzettünk. Aztán beregisztráltam magamat a városligeti műfüves pályára ott is tartottunk edzéseket. 2017 végén, 2018 elején a régi Golden Foxos játékosok el kezdtek „csordogálni” hozzánk. Már lettünk húszan, harmincan és felmerült a gondolat, hogy már játszani is kellene nem csak edzeni. Ezért fogadtuk a Városi Sportcsarnok melletti pályán a Szeged csapatát, majd mi elmentünk Homokmégyre az ottani amerikai foci csapattal játszani. Sok edzés mellett ezeknek a játékosoknak meccsekre is szükségük volt, hogy legyen megmérettetés. Az edzővel nem egyetértve – Ő még korainak ítélte meg – beneveztem a csapatunkat a 2019-es Divízió II-es bajnokságba. Ehhez lökést adott az is, hogy a Balatontól délre a Dunától nyugatra egyetlen csapat van, aki bajnokságban tudott indulni és az a Kaposvár Hornets. Edzés más városokban is van, de hivatalos versenyeztetés csak Kaposváron. Segített az is, hogy Pécsen voltak tapasztalt játékosok, akik nem tudtak indulni a következő bajnokságban ezért a Kaposvár Hornetset választották. Elindultunk és most már 4 meccset le is játszottunk és Dunakeszit meg is vertük. Az elmúlt hétvégén a bajnokesélyes Újbuda Rebels Oldboys ellen sem voltunk alárendelt szerepben. Úgy mondanám inkább saját magunkat vertük meg, meglehetett volna nyerni ezt a találkozót, ha fejben jobban ott vannak a srácok.

Hogyan lett az egyesület neve Kaposvár Hornets? Miért pont ez a név?

Amikor kiderült, hogy nem tudunk Golden Fox néven futni és egy új név és egyesület kell, akkor ötleteltünk, hogy mik legyünk. Facebookra dobtunk fel különböző neveket és tartottunk egy szavazást. Az utolsó körben 5 db név maradt. Lehettünk volna akár Kaposvári Bicskások, de végül a Kaposvár Hornets azaz Kaposvári Darazsak lett a befutó.

Korábban említetted, hogy két fiad is játszik a csapatban. Ehhez a sportos élethez mit szól a feleséged?

Ha nem lenne egy családi támogatás mögöttem, akkor ezt az egészet én nem tudom csinálni. Ha feleségem mindig azon bosszankodna, hogy már megint az amerikai foci miatt mész el egész hétvégén, akkor nagy gondban lennék. Nagy lemondással jár ez a család részéről. Ilyenkor a családi programok a háttérbe szorulnak és marad az amerikai foci. Szerencsés helyzetben vagyok, mert ugye 2 gyermekem játszik a csapatban és amikor meccs van, akkor meg jön velünk a feleségem, mert Ő a Kaposvár Hornets egyszemélyes egészségügyi személyzete. Ellátja a játékosok sérüléseit, fájdalmait.

A most zajló szezonban milyen szintet képviselnek az ellenfelek és hova várja magát a Kaposvár Hornets?

A Divízió II-ben 9 csapat játszik. Ezek közül 4 fog bejutni a rájátszásba. Akik erre a 4 helyre nagyon esélyesek: Tatabánya Mustangs, Miskolc Renegades, Rebels Oldboys és a CFS Guardians (Szeged). Talán ők négyen lesznek ott a rájátszásban. De az már május 19-én kiderül, hiszen Szegedre megyünk és meg akarjuk őket verni. Korábban már kétszer játszottunk ellenük, de sajnos mindkétszer kikaptunk, szóval most revansot akarunk rajtuk venni. Nekünk is van esélyünk bejutni a rájátszásba, ha a hátralévő 2 meccsünket megnyerjük. A szezon elején a tisztességes helytállás volt az elvárás tőlünk. Titkon reménykedtem, hogy bejuthatunk a legjobb négybe és ott meg bármi megtörténhet. Pillanatnyilag a tudásunk a 4-7. hely valamelyikére emel minket. Vannak nálunk rosszabb csapatok, van olyan is, aki a lejátszott 3 meccs alatt egyetlen pontot sem csináltak. A Rebels Oldboystól is csak 1 ponttal kaptunk ki. Lényegesen jobb csapat a Tatabánya és a Miskolc. Mi még biztos fogunk fejlődni és haladunk előre.

Ha valaki akar amerikai focizni Kaposváron, akkor nyugodtan bekopogtathat hozzátok?

Természetesen. Mindig várjuk az amerikai foci iránt érdeklődőket, akik akár már a következő szezonban a Divizió II-ben pályára is léphetnek a kaposvári színekben.

Én neked kitartást és töretlen lelkesedést kívánok maga az amerikai foci és a Kaposvár Hornets iránt is!