Made in Kaposvár

AZ ITTAS VEZETÉS VESZÉLYEI

Szatlmajer Roland

Magyarországon még mindig az alkohol a legnagyobb rizikófaktor a halálos baleseteknél, annak ellenére, hogy hazánkban a sofőrök kapcsán zéró tolerancia van érvényben az alkoholfogyasztás terén. A kialakult tévhitekkel ellentétben ugyanis már egy pohár szeszesital elfogyasztása is számít, hiszen az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze. Többek közt ezt a tényt is megtudtuk Hosszú Balázstól a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság mb. sajtóreferensétől, r. hadnagyától

Milyen veszélyeket rejt az alkoholfogyasztás a járművezetésre nézve?

Az alkohol drasztikusan megnöveli a reakcióidőt, amivel párhuzamosan csökken a veszélyérzet is. Az ittas ember úgy érzi, uralja a helyzetet, noha csak vakmerő. Pedig, már alacsony alkoholszint mellett is megfigyelhetők a járművezetés szempontjából fellépő negatív hatások. Ilyen például a beszűkült látótér, térérzékelés romlása, a szemmozgása és a szem alkalmazkodásának lassulása. Ezen felül jelentkezhetnek még figyelmi problémák, a környezeti ingerek érzékeléséhez szükséges idő meghosszabbodása, a sebesség és távolságbecslés romlása, a kéz és lábmozgás összehangolásának nehézsége valamint a döntési és végrehajtási folyamatok elégtelensége is.

Milyen büntetésre számíthat az a járművezető, akit ittas vezetésen kapnak?

Ha a rendőrség ittas vezetővel szemben intézkedik, akkor vagy közigazgatási eljárást indít vagy büntetőeljárást. Közigazgatási eljárást abban az esetben kezdeményez, ha sofőrrel szemben alkalmazott hitelesített légalkohol készülékkel végzett vizsgálat során a vezető 0,25 mg/l-nél kevesebb légalkohol koncentrációt produkált, ha pontosan annyit vagy azt meghaladó értéket, akkor kollégáim minden esetben büntetőeljárást kezdeményeznek.

Mi a helyzet a kerékpárosokkal?

Kerékpárosokra nem vonatkozik a szeszes ital fogyasztás tilalma, viszont a KRESZ 4. § (1) b. pontjában foglalt rendelkezés igen, amely szerint a kerékpárt hajtónak a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban kell lennie. Amennyiben a kerékpáros nem képes a biztonságos vezetésre, akkor a hatóság szabálysértési eljárás lefolytatását kezdeményezi. Ha az ittas kerékpáros balesetet okoz, akkor ugyan azok a szabályok vonatkoznak rá, mint egy gépkocsi vezetőre.

A témában a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsai:

- Felhívjuk a figyelmet az ittas járművezetés megelőzésére, a közlekedési szabályok betartására.

- Ne vezessenek szeszes italtól befolyásolt állapotban, hiszen ez nagymértékben - megnöveli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

- Ne veszélyeztessék saját és mások testi épségét, biztonságát!

- A gyalogosoknak ugyan nem tiltja közlekedési szabály a szeszesital fogyasztást, de a közepesen vagy erősen ittas állapotban közlekedők komoly veszélybe sodorják magukat. Ráadásul a kerékpárosokkal együtt a közlekedés legvédtelenebb résztvevői közé tartoznak, hiszen nincs karosszéria, védőruházat, ami felfogná, vagy tompítaná az ütközést. Egy elesés is súlyos, vagy akár végzetes következményekkel is járhat.

- Köszönöm a hasznos információkat, tanácsokat.