Made in Kaposvár

Alázat

Szatlmajer Roland

A mostani sport rovatban a Pannon Lovasakadémia Európa-bajnok lovastornászával, Bence Balázzsal beszélgettem a pályafutásáról, jövőbeni terveiről és a sportág magyarországi helyzetéről.

Először is tisztázzuk mit is jelent, hogy lovastornászat?

Valójában ló hátán történő tornagyakorlat (pl. kézen állás, forgás stb.), ami futószáron történő „munka”. Ez vagy lépésben, vagy vágtában történik. A nagyobb versenyszámok csak vágtában vannak, ott hajtjuk végre a gyakorlatokat. Nekünk felnőtteknek háromféle gyakorlatsorunk van. Van egy kötelező, egy kűr és egy technikai kűr. Számunkra ebből áll egy verseny, és ez alapján kvalifikálódunk a nagyobb kontinensviadalokra.

Ebben a sportágban egy zsűri pontoz, hogyan képzeljük el az Ő ténykedésüket?

Általában 4 bíró van. 1-től 10-ig pontozzák a lovakat is, a gyakorlatokat, a gyakorlatok kivitelét, összeállítását, nehézségi fokát.

Mióta versenyzel a Pannon Lovasakadémia égisze alatt?

22 éves vagyok és 17 éve vagyok itt

Elég korán megismerkedtél már ezzel a sportággal. Mi fogott meg benne?

Kiskoromban is már szerettem a lovakat és szerettem tornászni is. Így ez a kettő dolog kombinálódott nálam.

Információm szerint elég szép eredményekkel büszkélkedhetsz ebben a sportágban. Mik a legnagyobb sikereid?

Legnagyobb eredményem a 2014-es Európa-bajnoki cím itt Kaposváron, de még ifjúsági versenyben. Azóta a legjobb eredményem világbajnokságon egy 10. hely, Európa-bajnokságon 8. hely. Valamint, most járunk a Világkupa fordulókra (már 3. éve), ez minden télen van, fedett pályás verseny. Általában Párizsba és Salzburgba szoktunk menni. Párizsban a legjobb eredményem egy 2. hely, Salzburgban meg egy 3. hely.

Az emberi jelenléten kívül a lónak is nagyon fontos szerepe van egy-egy „viadalon”. Van egy fix lovad vagy változó, hogy éppen melyik lóval veszel részt a megmérettetéseken?

Már szerencsére van egy ló, amivel úgy tűnik, hogy tudunk versenyekre járni. De azért figyelnünk kell, hogy úgy rakjuk össze a versenyeinket, hogy legyen köztük pihenő is. Ne az legyen, hogy egyik héten elutazunk Párizsba, utána meg Ausztriába, mert az megterhelő a lónak is meg nekünk is. Nyáron Amerikában voltunk a Világjátékokon, ahol pl. béreltünk egy amerikai lovat, mert így egyszerűbb volt, nem kellett a lovat szállítani.

Volt már olyan, hogy nem volt meg az összhang a lóval, nem engedelmeskedett? Ledobott magáról akár versenyen és sérülést szenvedtél?

Versenyen szerencsére balesetem még nem volt. Edzésen kisebb vállficamom már volt, de az sem a ló miatt történt. Igazából versenyeken a leugrások miatt fordulnak elő lábsérülések.

Te itt is dolgozol a Pannon Lovasakadémián?

Alapból itt dolgozom, de edzést is tartok a gyerekeknek. Valamint, nekem van heti egy tornatermi edzésem, 4-5 lovasedzésem és 2 konditermi gyakorlásom.

Gondolom egyénenként változó, de nagyjából meddig lehet ezt a sportot űzni?

30 év felett már nem jellemző, hogy valaki ezt a spotot űzi.

Magyarországon mennyire népszerű a lovastornászat?

Hazánkban jelenleg 11 klub van és 500 sportoló. Így nem annyira népszerű ez a sportág nálunk. Németországban több ezer versenyző van ebben a szakágban, Ő a vezető „hatalom”, valamint az osztrákok. De Svájcban és Franciaországban is eléggé ismert a lovastornászat.

Következő versenyed mikor lesz?

Most lesz november 28-án Párizsban, ezzel kezdődik meg a Világkupa sorozat. Utána héten, december 2-án meg Salzburgba megyek. Ezek alapján aztán meglátjuk, hogy sikerül-e bejutnom a döntőbe, ami Franciaországban lesz.

A jövőben mit szeretnél még elérni a lovastornászatban?

Világbajnoki címet szeretnék még szerezni.

Ha egy szóval kellene kifejezned a sportághoz való viszonyodat, mi lenne az?

Alázat.

Köszönöm a beszélgetést és kívánom, hogy egyszer világbajnok legyél.