Made in Kaposvár

Szinyei Impressziói – lezárult a sikeres kiállítás

Szatlmajer Roland, Kozma Péter

Május közepén nyitotta meg kapuit Szinyei Merse Pál több mint 95 festményéből összeállított kiállítása, mely pozitív visszajelzéseket és jelentős nézőszámot hozott. Az augusztus 14-ei zárás után Szalay Lillával, az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatójával beszélgettem a tárlaton szerzett tapasztalatokról, élményekről.

Hogyan értékeli a Szinyei Impresszió című kiállítás 3 hónapját? Milyen tapasztalatai voltak?

Abszolút pozitívan értékelem a kiállítást. Azt gondolom, hogy egy nagyon jelentős alkotó, nagyon szép kiállítása zajlott itt májustól augusztusig. Szerintem magas látogató számunk is lett a végére, 3709 fizető látogatója volt a tárlatnak. Ingyenességet ebben az esetben nem biztosítottunk. De nyilván a társintézményeink – múzeum, könyvtár – kollégái ingyenesen tekinthették meg a kiállítást, valamint az itt dolgozó emberek és azok, akik magángyűjtőként hozzájárultak a tárlat sikeréhez. Szóval ezen látogatókat is beleszámítva elkerültük a 4000 fős látogatószámot, ami azt gondolom, hogy Kaposváron egy nagyon jelentős szám.

A látogatók inkább helyiek voltak vagy jöttek azért más megyékből, városokból is?

Kifejezetten vegyes közönség volt. Nem csak a helyiek jöttek el hozzánk, hanem érkeztek Budapestről, a Dunántúlról, Balaton környékéről, Veszprémből, Győrből. Ahogy a kollégák beszéltek az érdeklődőkkel, kiderült, hogy a Dunántúl teljes területéről Budapestig bezárólag érkeztek a látogatók. Nyilván ehhez a nyári időszak is hozzájárult. A május közepi nyitással azért is előztük meg a Rippl-Rónai Fesztivált, hogy az oktatási intézmények még a tanévben tudjanak élni ezzel a lehetőséggel.

A fiatalokat is megmozgatta ez az esemény? Milyen volt a látogatók összetétele életkor alapján?

Vegyes volt a helyzet életkor tekintetében. Jöttek óvodások is, ezen meglepődtem, de nagyon szerették a kiállítást. Fiatalok mellett, ahogy a közművelődésben jellemző, az idősebb korosztály valamint a nyugdíjasok jelentek meg magasabb létszámban.

Milyen visszhangok jöttek a városból?

Teljesen pozitívak voltak a visszajelzések. Bárhogyan nézzük, Szinyei művészete mindenkit megragad.

Az elmúlt időszakban volt hasonlóan nagyszabású kiállítás?

Igen, 2011-ben, amikor megnyitott az AGORA a Rippl-Rónai József kiállítással illetve két éve Vaszary János kiállítása. Rippl-Rónai esetében egy magasabb látogatószám volt, igaz ehhez hozzájárult a művész helyi kötődése, ismertsége.

Az előbbiekből látszik, hogy egy Szinyei vagy egy Rippl-Rónai jelentős alkotóként bevonzza a nézőket a tárlatokra. Kaposváron mindenképpen nagy név kell vagy mi a recept a sikeres tárlathoz?

Ez egy nagyon jó kérdés. Úgy gondolom, ahogy más művészeti ágaknál megfigyelhető, itt is a nagy név jobban megmozgatja a látogatókat. Azt tapasztaljuk, hogy a kevésbé ismert kortárs képzőművészeknél, alacsony látogatottságot produkáló kiállítások vannak. A helyben élő képzőművészeinket szeretik pl. Weeber-Szabados házaspár, Kertész Sándor, de közel sem ezt a látogatószámot hozzák.

A közeljövőben terveznek egy újabb nagyobb volumenű kiállítást idehozni Kaposvárra?

Szeretnénk és törekszünk is rá, hogy egy évben egyszer hosszabb időre, egy nagyobb kiállítást tudjuk szervezni Kaposvárra.