Made in Kaposvár
Perlaki-Horváth Péter

Ünnepi kisokos

Június 1.

Szülők napja

Minden évben június 1-je a szülők napja, az ENSZ 2012. évi határozata értelmében. Ez az ünnep lehetőség arra, hogy értékeljük áldozatos, élethosszig tartó szeretetüket és munkájukat, amit a gyermeknevelés területén nyújtanak, amellyel védelmezik a gyerekeket fejlődésükben és a boldog környezet kialakításában. A Magyar Női Unió szerint a szülők együttes áldozatvállalásának az elismerése, munkájuk egyforma megítélése, a kölcsönös tisztelet növekedésének az első számú gesztusa lehetne a szülők napjának bevezetése.

Június 23.

Múzeumok Éjszakája

1999-ben indult Franciaországból a Múzeumok Éjszakája kulturális program, 2003 óta hazánkban is megrendezik, több mint 200 intézmény csatlakozott az ünnephez. Budapest területén egységes karszalaggal látogatható az összes résztvevő múzeum. A fővárosban és vidéki városainkban egyaránt látogathatjuk az éj leple alatt azokat az intézményeket, melyek régmúlt korok hangulatát adják vissza, vagy a művészet szépségével varázsolnak el. A Szent Iván napjához kötődő eseményen azonban nem csak múzeumokat látogathatunk a szokatlan időpontban, hanem állatkerteket, vadasparkokat, fürdőket, arborétumokat, kulturális központokat is, így mindenki ízlésének és érdeklődési körének megfelelően választhatja ki a helyszínt. A sikerre való tekintettel őszi Múzeumok Fesztivált is tartanak 2009-től.

Július 1.

Semmelweis nap, a magyar egészségügy napja

Minden év július elseje a magyar egészségügy ünnepe és egyben Semmelweis Ignác, az anyák megmentőjének, a gyermekágyi láz okának és gyógymódjának feltalálójának is a napja, aki ekkor született Budán. Születésnapjának évfordulóján július 1-jén is koszorúzással emlékeznek meg róla, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és a Semmelweis Egyetemen is. Ő volt az első, aki felfedezte, hogy a gyermekágyi lázat a boncolást is végző szülész- nőgyógyászok adják át a vizsgált nőbetegeknek. Ám annak ellenére, hogy hatásos fertőtlenítő megoldást talált a problémára a felfedezés süket fülekre talált. Egészen addig, amíg halála után pár évvel Joseph Lister angol sebész is be nem mutatott egy hasonló módszert, hogy újra felfedezzék az általa javasolt klórmész-oldatos módszert. Ma, a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt. Ezen a napon országszerte elismeréseket osztanak, illetve az egészségügyi dolgozóknak is megköszönik a munkájukat, amellett persze, hogy ez a nap számukra, munkaszüneti nap.

Július 17.

Emoji világnap

2014 óta, nem hivatalos ünnep az Emoji világnap. Jeremi Burge nevéhez kötik a kis karakterek ünnepének létrehozását, amelynek dátuma - július 17.-, is véletlenszerű.   A szöveges kommunikációban az érzelmek kifejezésére szolgáló kép Harvey Ball garfikustól származik, aki létrehozta a mosolygó fejet 1963-ban. :)   A hangulatjeleket először elektronikus üzenetekben, weboldalakon használták. A technikai fejlődéssel és az okos telefonok megjelenésével az eredetileg japán jelek fontos szerepet kaptak. Az arc megjelenése gyártónként más-más grafikailag.   A virtuális világon kívül is igen népszerűek a karaktereket megjelenítő, plüssből készült ajándéktárgyak, párnák, kulcstartók, papucsok stb.