Made in Kaposvár
Perlaki-Horváth Péter

Ünnepi kisokos

Május 1.

A munka ünnepe

Gyakran azt gondolják az emberek, hogy május elseje egy kommunista ünnep, valójában a munka ünnepének eredete sokkal régebbre nyúlik vissza. A szocialista országok csak felkarolták ezt az ünnepet. Ma is megünnepeljük rendezvényekkel, majálissal, ez a nap munkaszüneti nap Magyarországon. Bármilyen meglepő, május elseje egyházi ünnep is egyben: Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. A katolikusok ezen a napon Jézus nevelőapjára emlékeznek, az ünnepet 1955. május 1-jén rendelte el XII. Piusz pápa. Május elseje a 20. században fokozatosan vált szocialista ünneppé, elsősorban a Szovjetunióban és a volt szocialista országokban lett nemzeti ünnep. Az ünnep nevét megváltoztatták munkások ünnepéről, munka ünnepére a szocialista blokkban, mivel ez jobban megfelelt az uralkodó rezsimeknek. Országunkban mást is ünneplünk ezen a napon: 1881-ben például május elsején kezdett működni Puskás Tivadar találmánya, az első budapesti Telefonközpont.

Május 5.

Anyák napja

Anyák napját a legtöbb országban májusban tartják, Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük. Első ízben 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt rendezte meg, majd 1928- ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé. Az anyákat eredetileg az ókori Görögországban ünnepelték tavasszal. Ilyenkor ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Az anyaság védőszentje Szent Miklós.

Május 8.

A fagylalt napja

Pár éve (2013) indult útjára az országos fagylalt nap, amikor fagylaltokat vásárolhatunk féláron, az akcióhoz csatlakozott készítőktől. A május 8-ára azért esett a választás, mert a nagy V betű az 5. hónap - a tölcsért, a 8-as szám  pedig két, egymáson fekvő gombócot szimbolizál, ez a jelkép került rá a matricákra is. A nap célja, a magyar kézműves fagyi népszerűsítése, az ízek és új kreációk bemutatása. Az akció keretén belül lehetőség van arra is, hogy a látogatók támogassanak olyan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezetet, vagy hátrányos helyzetű családot, ahol egyébként az anyagiak miatt nem lenne mód a fagyizásra.

Május 18.

Az inernnet világnapja

Az internet világnapját még nem is ismerte el hivatalosan az ENSZ, mint a távközlés világnapját, de a folyamatosan növekedő világháló, mindenki számára egyre fontosabbá válik. Az internet világnapja május 18, szervesen összetartozik a távközlés világnapjával, hiszen annak legkiemelkedőbb területe. Az internet, a technika és a tudomány védőszentje Sevillai Szent Izidor. Az internet egyfajta kibertér, amely a valódi világ mellett alternatív teret biztosít, egymással kommunikálnak, elektronikus leveleket cserélnek, állományokat továbbítanak. Az eMagyarország Centrum a Fejlesztési Minisztériummal együtt kiemelten fontos eseményként kezeli a világnapot, ezért az országszerte elérhető eMagyarország Pontokon nyílt nap keretében ingyenes internethasználattal ünnepelhetnek az érdeklődők. Valamint a látogatók az eTanácsadók által ingyenesen elérhető szoftverek témában tartott előadásait is meghallgathatják.

Május 28.

Gyereknap

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. Magyarországon 1931-ben ünnepelték először, akkor még gyermek hétnek hívták, 1950 óta május utolsó vasárnapján tartjuk, már csak egy napig. A gyermekek védőszentje Szent Miklós. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben, június 1-ét jelölték ki gyermeknapnak.