Made in Kaposvár
Perlaki-Horváth Péter

Ünnepi kisokos

Január 6.

Vízkereszt

2014-től minden évben január 6-án ünnepli a magyarországi katolikus egyház a vízkeresztet. A vízkereszt, más néven epifánia egy keresztény ünnep. Ezen a napon régen a nyugati egyházakban három eseményt ünnepeltek: a napkeleti bölcsek avagy a hagyomány szerint háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint az általa véghezvitt első csodát a kánai menyegzőn, amikor a vizet borrá változtatta. Vízkereszt a katolikus egyházban elsősorban a háromkirályok tiszteletének, a keleti keresztény egyházakban pedig Krisztus megkeresztelkedésének az ünnepévé vált. Ez a jeles nap a karácsonyi ünnepkör záró napja, s ezzel kezdődik a farsang időszaka.

Január 6.

Farsang

A farsang vízkereszttől – húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig -, hamvazószerdáig tart. A farsang hossza tehát változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól számolunk vissza negyven napot, így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát. Magyar elnevezése egyesek szerint a német "faseln": fecsegni, fantáziálni, pajkosságot űzni szóból ered. Hazánkban - elsősorban német hatás eredményeként - a középkorra tehető a farsang kialakulása. Elterjedése 3 fő területen történt: a királyi udvarban, a városi polgárság és a falusi lakosság körében. A királyi udvarban jelentős volt az itáliai hatás, míg a másik két szinten német befolyással kell számolni.

Január 15.

Wikipédia születésnapja

A Wikipédia születésnapja január 15-e, a Wikipédia angol változatának 2001. évi elindítása emlékére. A Wikipédia egy többnyelvű, nyílt tartalmú, a wikipédisták közössége által fejlesztett szabad enciklopédia, amit a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemeltet. A Wikipédia célja, hogy az általános enciklopédiákhoz hasonlóan az emberiség közös tudásanyagáról adjon információkat, tájékoztatást vagy magyarázatot. Az idő múlásával egyre több ember szerkeszti a szócikkeket, így azok – elvileg – egyre jobbak lesznek. A Wikipédia holnap mindig jobb, mint tegnap volt.

Január 23.

Kaposvár napja

Kaposvár Somogy megye dinamikusan fejlődő székhelye, járási központ, egyetemi város és püspöki székhely. 2008-ban a Magyar Televízió közönségszavazásán elnyerte “Az Év Települése” címet. 2010-ben elnyerte “Magyarország legszebb főutcája” címet. 2011. június 4-én felavatták a település rovásos helynévtábláját. A város ma is dinamikusan fejlődik.