Made in Kaposvár
Perlaki-Horváth Péter

Ünnepi kisokos

December 1.

A magyar rádiózás napja

1925. december 1-jén indult el a rendszeres rádiós sugárzás Magyarországon. Ezzel egy időben jelent meg a rádiórendelet, ami ezt szabályozta. Az első adásban hangversenyt közvetítettek. A rádióadó, Budapest néven jelentkezett be és három nyelven köszöntötték a hallgatókat. Az ünnepélyes esemény miatt, azóta december 1-je a magyar rádiózás napja. Mára már természetes, hogy nemcsak az éterben sugárzott rádiókat, hanem internetes rádiókat is hallgathatunk és az állami rádiók mellett több országos kereskedelmi adó és helyi rádióadók is működnek. Bár a televízió megjelenésével a rádiók fokozatosan veszítettek népszerűségükből, de – a sok-sok rádióadót elnézve – a műfaj még nem ment ki a divatból.

December 6.

Mikulás

Mikulás, más néven Télapó ünnepe, Magyarországon december 6-ra esik. Mikulás a katolikus vallású vidékeken eredetileg Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje. A katolikus szent kultuszát Németországban a 10. században a kereskedők honosították meg. Ez a szokás terjedt el az egész világon, többek közt Magyarországon is. A Mikulás piros ruhában, repülő szánon közlekedik, mely előtt rénszarvasok vannak. Segítői a krampuszok. Manapság úgy tartják Lappföldön él. Nagy puttonya van, tele ajándékokkal, melyet otthagy a gyermekeknél. Egyes helyeken vendégül látják, tejet és süteményt készítenek ki neki. Magyarországon megtisztított cipőket helyeznek az ablakba az apróságok. Aki jól viselkedik, annak csoki, cukorka, játék jár. Aki rosszul, annak virgács a “jutalma”. A hagyomány szerint a Mikulás december 6-án reggelre érkezik meg, így december 5-én este kell a csizmákat kirakni az ablakba.

(December 10.)

Nobel-díjak átadásának napja

November 13-át a 2011. szeptember 29-i 66/2011. számú Országgyűlési határozat alapján, a magyar nyelv napjává választottak, annak emlékére, hogy ezen a napon az 1844 évi törvényekben kimondták, hogy a hivatalos nyelv hazánkban a magyar. "Nyelvében él a nemzet", a már szállóigévé vált Széchenyi István gondolat, ma is hatással van a nyelvőrző mozgalomra. A Nyelvápolók Szövetsége a XX. század utolsó évtizedében vállalta fel, hogy továbbviszi a nyelv védelmének hagyományát. A társaság elnöke, dr. Grétsy László úgy látta, a társadalom érdekében van szükség a nemzeti kincs ápolására. A 80-as évek elején jött létre az a nyelvészekből, írókból, tanárokból, újságírókból, színművészekből álló önkéntes közösség, amely kezdeményezte anyanyelvi táborok rendezését, szót emelt az idegen nyelvű feliratok mértéktelen terjedése ellen, támogatta nyelvművelő szakkönyvek és írások kiadását. Tagjai vallják, hogy az anyanyelv kellő ismerete és igényes használata mindenfajta tudás megszerzésének és a társadalmi-szellemi megújulásnak nélkülözhetetlen feltétele.

December 21.

Ronda karácsonyi pulcsik világnapja

2011-ben indult a ronda karácsonyi pulóver nemzetközi nap az Amerikai Egyesült Államokban, ma már Angliában is komolyan készülnek az ünnepre. Hazánk 2012-ben csatlakozott. A ronda karácsonyi pulcsi világnapot nyugaton változó napokon, december harmadik péntekjén, Magyarországon ronda pulcsi nap néven, változó decemberi napon rendezik. Az ünnep célja, hogy elővegyük azokat a pulcsikat, amik nyilván valami tévedés folytán kerültek ruhatárunkba, s ezért soha nem viseljük. Alkalom arra, hogy jótékonykodjunk. Nyugaton egész iparág épült már a ronda pulcsik gyártására. A komikus Bill Cosby nevéhez fűződik elsőként a tiritarka, ronda pulcsi viselet, melyeket a Cosby Show-ban viselt rendszeresen. Majd a Bridget Jones naplója című film adott újabb lökést ennek az eseménynek a létrejöttéhez. Tehát semmi csüggedés, ha nincs ilyen pulcsid, akár meg is veheted, vagy alkothatsz is ilyet egy hétköznapi pulcsiból is. Az ünnepet többféle módon tartják: Szerveznek olyan jótékonysági összejövetelt, ahol a résztvevők egyszerűen a viselt pulcsit otthagyják a rászorulóknak. Néhol a ronda pulcsi alkotásokat elárverezik, a befolyt összeget pedig felajánlják szervezeteknek. Máshol visznek egy-két plusz pulcsit, meleg holmit és az a belépő a buliba, amit a szervezők később hajléktalanoknak juttatnak el.