Made in Kaposvár
Perlaki-Horváth Péter

Ünnepi kisokos

Február 4.

Rákellenes világnap

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólított fel a halálos kór ellen. Ez volt a Párizsi Charta, aminek az emlékére a kongresszus február 4-ét, rákellenes világnappá nyilvánította. Így világszerte minden évben megemlékeznek a rákbetegségről, annak fontosságáról, hangsúlyozva azt is, hogy a 21. században a rák diagnózisa már nem egyenlő a halálos ítélettel.

Február 10. február második vasárnapja

A házasság világnapja

A Házasság Világnapja 1981-re nyúlik vissza, amikor az Egyesült Államokbeli Louisiana állam kormányzója és a főváros, Baton Rouge polgármestere akciót hirdetett a házasságkötések rohamos csökkenésének megállításáért. Az ötlet akkora sikert aratott, hogy 1983-tól a Házasság Világnapja nevet kapta, amelyet minden év februárjának második vasárnapján ünnepelnek meg, szerte a világon. Arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy igenis léteznek még jól működő frigyek, amelyek a boldog házasságon nyugvó egészséges családot a társadalom fontos bázisát adják.

Február 14.

Valentin nap - Bálint nap - Szerelmesek napja

Szent Bálint (angolul Valentine’s Day) napján, kezdetben az angolszász országokban a szerelmesek megajándékozták egymást. Ez a szokás mára már elterjedt az egész világon, így Magyarországon is. A név nálunk az angol név átvételéből ered. A februári virágajándékozás a III. században élt püspök, Szent Bálint, azaz Valentin nevéhez kötődik, aki az általa összeadott fiatal pároknak virágot adott a kertjéből. Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban.

Februér 21.

Az anyanyelv nemzetközi napja

1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. A Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van. Akkor minősül egy nyelv veszélyeztetettnek, amikor a beszélők száma százezer alá csökken. A nyelvek kihalásának folyamata megállíthatatlannak tűnik, az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre a jelenségre.