Made in Kaposvár

A KEVESEBB, TÖBB

Cikksorozatunkban a Somogy Megyei Ifjúsági Tehetséggondozó Koordinációs Alapítvány és a Fridays For Future mozgalom kaposvári képviselői az ökológiai- és klímaválságra adható válaszokat, követhető utakat és stratégiákat szeretnék összefoglalni a mindennapi hősök számára: iránymutatással, tippekkel, trükkökkel és praktikákkal, hiszen az életünknek rengeteg olyan eleme van, melyben apró változtatás is sokat segít ökológiai lábnyomunk csökkentésébe! A decemberi zárószám témája a karácsonyi időszakot is érinti, de annál jóval többet is.

    Az év sokak számára legszebb időszakához érkeztünk. Az advent jó esetben kicsiknek és nagyoknak, öregeknek és fiataloknak, vallásosoknak és ateistáknak is a várakozásról szól és szólt. Várjuk a karácsonyt, ki ilyen-ki olyan okból, hiszen az van beleírva a szívünkbe, hogy ez a szeretet ünnepe, a családé, Jézus, vagy a fény megszületéséé; ki miben hisz.
    Az utóbbi években azonban sokaknak ös - szeszorult a gyomra a nyomasztó teendő-halomra gondolva, hogy mi mindent kellene belepréselni ebbe a néhány hétbe a szokásos feladatok mellett: egy halom ajándék beszerzését tömegben nyomorgással a bevásárlóközpontban, lakásdíszítést, menütervezést és alapanyag-beszerzést, céges karácsonyt, iskolai ünnepélyt, karácsonykor a rokonlátogatásokat, utazgatást, rohanást. És hogy atyaég, mennyibe fog ez megint kerülni?! Mindenki feszült. Méregdrága ajándékokkal halmozzuk el egymást ahelyett, hogy azt adnánk, ami igazán értékes: időt, figyelmet, törődést, szeretetet. Ez a vírushelyzettel megfűszerezett advent és karácsony talán sokaknak rámutathat arra, hogy a kevesebb, több.
    Nem csak az emberek lelkének, de a végveszélybe került bolygónak is. Mert idén augusztus óta ismét„hitelből” él az emberiség és ez sajnosnagyon jó dátumnak számít! A világméretű Covid-leállás is csak három hetet javított a túlfogyasztás napjának dátumán, vagyis azon, hogy az emberiség mennyi idő alatt fogyasztja el a természet egy év alatt megújulni képes erőforrásait. Ez a nap idén 2020. augusztus 22-e volt, tavaly már július 29-ére esett, míg 1989-ben is már október 11-re!
    Eszeveszett teperésünk, hogy birtokoljunk, minél többet, minél hamarabb, gyakorlatilag kizsigereli élőhelyünket, a jövő generációi számára élhetetlenné téve azt. David Attenborough legújabb (és amúgy jó pár régebbi) filmjei is épp erről szólnak, ajánlom figyelmébe mindenkinek. A természet végveszélyben – mit tehetünk hát mi érte így karácsony táján?          Azt a szuperképességünket kell előhívnunk magunkból, amivel egy fogyasztói társadalomban, mint fogyasztó, mindent el tudunk érni: a fogyasztási szokásainkkal, választásainkkal tudjuk első lépésben a leginkább befolyásolni a termelés oldalán lévőket! Bizony, ehhez csak a fejünket kell elővenni és nem bedőlni a csábító hirdetéseknek, hogy az nekem is kell!      Hogy egy kultikus régi moziból idézzek:
   
  „Olyan dolgokat veszünk, amikre nincs szükségünk, abból a pénzből, ami        nem a miénk, hogy lenyűgözzünk embereket, akiket még csak nem is                                                           szeretünk.”
                                          Harcosok klubja (1999!)
     Minek is??? Itt az idő, hogy átgondoljuk: reklámok és pénzsóvár hirdetések orruknál fogva vezetett birkái akarunk-e lenni, vagy olyan tudatos fogyasztók, akik kikövetelik a jobb, környezettudatosabb, társadalmilag felelősebb cselekvést a gyártóktól? Mert bizony az eddig nyújtottaknál jóval többre képesek! A pénzük már régóta megvan rá, a szándék is ott pislákol, és van olyan gyártó is, aki már lépett egyet-kettőt. Bizony, sokat elértünk már mi, tudatos fogyasztók:az EU is nagy lépést tett pl. az elektronikai eszközök élettartamának növeléséért, elfogadva a „Right to repair” (javításhoz való jog) határozatot. A tervezett elavulást igyekeznek ezzel megszüntetni, és elindulni a körforgásos gazdaság felé. A „kötelező feliratozás” rendszerét jövőre tervezik bevezetni, mellyel a vásárló már a vásárlást megelőzően tájékozódhat a termék várható élettartamáról, és szervízelhetőségi lehetőségeiről. Emellett egy „javíthatósági skálát” is bevezetnek, ezzel segítve minket, fogyasztókat a felelős döntéshozatalban! Csodás!
    A legtöbb, amit ezen a karácsonyon tehetünk – akár elrohantunk valami olcsó, ám felesleges termékért a Black Friday alkalmából, akár nem, hogy rájövünk: a kevesebb, több! Itt az idő, hogy átgondoljuk: tényleg megrendelem az óceán túloldaláról azt a rettentő cuki és olcsó terméket, ami az első na jó, legyen második használatot követően elromlik és a kukában landol? Ha igen, tudatában kell legyek annak, hogy: 1. az óceánjáró teherhajók annyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki egyenként, mint Európa összeg gépkocsija!!! És egy adott időpillanatban több százezer közlekedik a jóvoltunkból a Föld óceánjain. Ez fenntarthatatlan, különben belehalunk. 2. Ami a shipping-költséggel együtt is jóóóval olcsóbb, mint az itthon, vagy Európában gyártott-termett akármi, az egészen biztos nem etikus munkakörülmények között gyártódott. Ha drasztikusabb akarok lenni, akkor úgy fogalmazok: vagy egy embertelen körülmények között dolgoztatott gyerek kezéből került ki, vagy ha legalább felnőtt készítette, egészen biztos, hogy a munkakörülményei, fizetése és munkaideje nem emberhez méltóak! Tényleg ér annyit az a termék, hogy a pénzemmel a kizsákmányolást támogassam?!
     Mikor volt ciki turkálóba járni? Fűr Anikó művésznő szerint kb. soha, ezt egy idei nyilatkozatában is olvashatjuk, de jómagam pár évvel ezelőtt egyetemistaként össze is futottam vele egy szuper pécsi turiban. A színésznő régóta köztudottan környezettudatos módon él, a turkálók iránti elhivatottságát pedig mi sem támasztja alá jobban, mint hogy a textilipar – első sorban a fast fashion márkák révén – a leginkább környezetszennyező iparágnak számít a világon! Szennyező módon állít elő javarészt szintetikus anyagú darabokat, ami aztán 1-2 hónap alatt szemétté válik! Sok márka váltott már, várjuk a többieket, addig is frissítsünk ruhatárat turiból, és csak akkor, ha szükségünk van rá. Ez ma tényleg trendi.
    Karácsonyra készülünk. Egy olyanra, amilyen a mi életünkben még nem volt. Lassítsunk le, nézzük meg mi az, ami igazán fontos. Válas - szunk ajándékot a szívünk szerint, ajándékozzunk szeretteinknek élményt, szerető szavakat, közösen eltöltött időt. Vagy ha tárgyakat szeretnénk, válasszunk helyben gyártott, készített termékeket, hiszen nem lesznek idén karácsonyi vásárok, rengeteg csodás kézműves esik el az évi legnagyobb bevételétől… Keressük meg azokat a helyi, hazai termékeket, amik a szívünk szerint valók, támogassuk a környezetünkben élő és alkotó embereket, hazai vállalkozásokat a kizsákmányoló és környezetromboló, lélektelen árucikkek helyett! Válasszunk természetes alapanyagokat, vagy igazán tartós használati tárgyakat! Készítsünk mi magunk valamit, és nem kell túlgondolni a csomagolást sem! Vettünk anyának egy szép órát, előhívattuk a babakori képeinket vagy készítettünk neki valami szépet? Csomagoljuk be egy szép textilzsebkendőbe, kendőbe vagy sálba és kössük át rafiával… Imádni fogja! Hiszen a kevesebb, több!
                               Békés, boldog karácsonyt kívánok!

MadeInKPSVR mobil applikáció