Made in Kaposvár

AZ ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS VESZÉLYEI

Az idei ünnepek - ahogy az egész 2020-as esztendő - a megszokottól jelentősen eltér. Nem lesznek például karácsonyi vásárok vagy éppen idősáv nehezíti az ajándékok begyűjtését. Ennek ellenére a nagyobb bevásárlóközpontok tárt karokkal várják a meglepetésekért, ünnepi kellékekért betérő embereket. Ebben a hónapban a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság segítségével igyekeztünk választ kapni arra, hogy mire kell figyelnünk a forgatagban?

Fokozottan figyeljünk az értékeinkre, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során! Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyjuk a táskánkat a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek. Az ünnepekre készülődés során sokan figyelmetlenül járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy e figyelmetlenséget kihasználva, feltörjék a járművet, megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak az autóban.
     - Az év végi vásárlási lázban a csalók is előszeretettel találják meg a gyanútlan vásárlókat. Miről ismerhetjük fel a hátsó szándékkal közelítő személyeket?
     - Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatnak adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva, saját maguk számára próbálják megszerezni a pénzt. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet támogatni őket!
     - Sokan a jelenlegi korlátozások miatt inkább az internetes vásárlást részesítik előnyben. Milyen veszélyek leselkednek ránk az online térben való vásárlás során? 
     - Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatás vehető igénybe a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit. Rendelés esetén a legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni. Bankkártya használata során lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik. Ezen felül a bankkártyánkkal kapcsolatos adatokra csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljunk! Amen - nyiben mégis áldozattá válunk, azonnal értesítsük a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
     - Hogyan készül a rendőrség a karácsonyi időszakra?
     - A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ünnepek előtti figyelemfelhívó kampánya a COVID járványra való tekintettel online formában valósul majd meg.
     - A karácsonyi időszak alatt a legtöbben útnak indulnak meglátogatni távolabb élő rokonaikat. Ha hosszabb autóútra indulunk, hogyan készüljünk? 
      -A téli időjárási körülményekre egyfelől fel kell készülnie a sofőröknek, másfelől fel kell készíteni a járműveiket is. A tél beállta előtt érdemes figyelmet fordítani a következőkre:
     - ellenőrizni kell a folyadékokat a kocsiban. Az ablakmosótartályba téli fagyálló mosófolyadékot kell tölteni, hogy hidegben is használni tudjuk az ablakmosót.
     - ellenőrizni kell a hűtőfolyadék fagyállóságát is. Ezt érdemes még az első fagyok beállta előtt megtenni.
     - az akkumulátor állapotát is érdemes átnézni indulás előtt, illetve az autó töltésének lecsekkolása is fontos, mert télen általában sokkal több fogyasztót kapcsolunk be, mint nyáron hiszen például a hátsóablak-fűtés, fűtőmotor, ablaktörlő, ködlámpák, tükörfűtés és a megnövekedett „elektromos igényt” az autónak ki kell elégíteni.
     - fagyos reggeleken az elindulást gátolja a befagyott zár. Ennek elkerüléséért zárolajat vagy műszerolajat kell a zárba juttatni és érdemes a zárhoz megvásárolt jégoldót nem a kesztyűtartóban tartani.
     - A fagyos idő mennyire befolyásolja a közutakon való biztonságos haladást?
     
- vezetés közben tartsunk a megszokottnál nagyobb követési távolságot.
      - lassításkor használjuk a motorféket, kéziváltós autóknál visszakapcsolással, automataváltósoknál tegyük a váltót téli állásba.
      - a kanyarodást ne a megszokott tempóval végezzük. Az útviszonyokhoz képest gyorsan vett kanyarban az autó szintén megcsúszhat.
      - vezetés közben mindig figyeljük az utak állapotát. Másképp csúszik a friss- és a letaposott hó, a tisztított-, a latyakos-, a hófoltos, vagy a felfagyásos szakasz. - a legrosszabb az ónos eső, ilyenkor inkább ne induljanak útnak, mert az ónos eső igazi ellenszere csak az, ha megelőzőleg az útkezelő sózza az utakat.
      - vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. Az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni akar a közeledő zajforrás elől.
      - hasznos eszköze lehet még a vad elütések elkerülésének az ultrahangos vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk, s a menetszél működteti. Ennek alkalmazása a legtöbb esetben hatékony lehet.
      - Magyarországon kötelező a téligumi használata?
      
- A jelenleg hatályos törvények szerint nem szabható ki büntetés vagy figyelmeztetés, ha egy autós az évszaknak nem megfelelő abroncsot használ. Ez természetesen nem vonatkozik a minimum profilmélységet el nem érő, sérült vagy szakadt abroncsokra, ezekért kiróható büntetés, de az elhasznált állapot nem függ a gumi évszakmegfelelőségétől. Az autós még abban az esetben sem vét a hatályos törvények ellen, ha télen nyári gumival szenved balesetet.
     - Köszönjük az egész éves tájékoztatást és kellemes, békés ünnepeket kívánunk!

MadeInKPSVR mobil applikáció