Made in Kaposvár
Perlaki-Horváth Péter

Ünnepi kisokos

Karácsony

December 24.

A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, de világszerte az emberi szeretet ünnepeként tartják számon. Az ünneppel együtt jár a képeslapok kiküldése, karácsonyfa állítása, kivilágított utcák, karácsonyi zene, forralt bor és az ajándékozás. Ilyenkor mindenki fehér karácsonyra vágyik és jól esik az utcán sétálni egy bögre forralt borral és a karácsonyi vásár portékáit nézegetni. Mégis a legfontosabb a szeretet, amelyet a híres mondat is alátámaszt: „Amikor adunk kapunk is.”

A hegedű világnapja

December 13.

Nemzetközi Hegedű Napot minden évben december 13-án tartják, a híres zeneszerző, zongoraművész és karmester Igor Stravinsky tiszteletére, aki a 20. század egyik legfontosabb és legbefolyásosabb zeneszerzője volt.

A hegedű színesen sokoldalú hangszer, amely lehetővé teszi a zenei szenvedély kifejezését és hihetetlen élményt nyújt. Ezen a napon tisztelegnek a hegedűművészek előtt, és mindenkit arra ösztönöznek, hogy hallgassanak hegedűműveket.

Nobel-díj átadásának világnapja (december 10.)

December 10.

Az emberiség jövőjére kiható tudományos eredményeket világszerte elismerik, jutalmazzák. Ezen kitüntetések közül a Nobel díj a legjelentősebb, átadásának napja december 10. Alfréd Nobel vagyonát végrendeletében (1895. november 27.) alapítványra hagyta, s annak kezelését is megfogalmazta: azokat tüntethetik ki, akik az emberiség érdekében az adott évben a legkiválóbb eredményt nyújtották, a fizika, kémia, élettan - orvostudomány, irodalom területein és a béke érdekében.

Bármilyen rangos is ez az esemény, mégis előfordul, hogy politikai megfontolásból, vagy egyéb ellentmondás miatt visszautasítják a kitüntetést, vagy távolmaradásukkal fejezik ki nemtetszésüket.

Mikulás

December 6.

A mai ismert legendával ellentétben a Mikulás históriája nem Lapföldről ered, hanem egy római városból (Myra). A Mikulás elődjének tartják Szent Miklóst a gyermekek és diákok védőszentjét, illetve 1856-tól egy népmesei alakot, aki Szent Miklós napján dec.6-án ajándékokat vitt a gyerekeknek.

Önkéntesek világnapja

December 5.

1985-ben az ENSZ közgyűlése december 5. napját jelölte ki, hogy a társadalmakmegünnepeljék mindazokat az önkénteseket, akik világszerte áldozatos munkát végeznek atársadalomért.

Mindenfajta önkéntes tevékenységet ünnepel ez a nap, legyen az valamely képesség, vagy karitatív tevékenység felajánlása.

Fogyatékkal élő emberek nemzetközi napja

December 3.

Az ENSZ 1992-ben döntött arról, hogy december 3-án tartják a fogyatékos emberek nemzetközi napját, ezzel kívánta felhívni a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. A 2006 decemberében elfogadott, a fogyatékossággal élők jogainak védelméről szóló egyezménytől azt remélték, hogy ez a mintegy 650 millió ember többé nem szorul a társadalom perifériájára.

A világ fejlett országaiban a lakosság 10 százaléka él valamilyen fogyatékossággal, Magyarországon 600 ezerre becsülik a fogyatékossággal élők számát. Magyarország az elsők között csatlakozott az új ENSZ-egyezményhez, amelynek céljával és alapelveivel összhangban van a fogyatékosok jogairól és esélyegyenlőségéről szóló, 1999-től hatályos törvény.

A magyar rádiózás napja

December 1.

1925. december 1-jén indult el a rendszeres rádiós sugárzás Magyarországon. Ezzel egy időben jelent meg a rádiórendelet, ami ezt szabályozta.

Az első adásban hangversenyt közvetítettek. A rádióadó, Budapest néven jelentkezett be és három nyelven köszöntötték a hallgatókat. Az ünnepélyes esemény miatt, azóta december 1-je a magyar rádiózás napja.

Mára már természetes, hogy nemcsak az éterben sugárzott rádiókat, hanem internetes rádiókat is hallgathatunk és az állami rádiók mellett több országos kereskedelmi adó és helyi rádióadók is működnek.

Bár a televízió megjelenésével a rádiók fokozatosan veszítettek népszerűségükből, de a sok-sok rádióadót elnézve a műfaj még nem ment ki a divatból.

Mindenszentek

November 1.

   A mindszent, vagy mindenszentek napja egy kelta eredetű keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-jén tartanak, a valaha élt igaz emberek (szentek) tiszteletére. A mindenszentekhez és a halottak napjához kötődő szokásokat nem csak a hithű keresztények gyakorolják.
Ezen, és a következő halottak napján  meglátogatják a temetőben az elhunyt hozzátartozókat, virággal, koszorúval halmozzák el a sírokat, gyertyákat, mécseseket gyújtanak lelkükért.
Magyarországon több évtizedes szünet után 2001-től újra munkaszüneti nap. Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este a Halloween („mindenszent estéje”).

MadeInKPSVR mobil applikáció