Made in Kaposvár
Perlaki-Horváth Péter

Ünnepi kisokos

NŐNAP

Március 8.

1917 óta a nők iránti tisztelet és megbecsülés ünnepnapja a nőnap, melyet március nyolcadikán tartunk. Az ünnephez kötődő esemény 1857-ben történt, március 8-án New York utcáin felvonultak a textilipari női dolgozók, magasabb fizetést és emberibb körülményeket követelve. Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára, március 8-án tartották meg.

KÖLTÉSZET VILÁGNAPJA

Március 21.

A világ minden évben március 21-én ünnepli a költészetet. Először Naima Tabet, a marokkói oktatási - kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára 1998-ban vetette fel, hogy jelöljenek ki egy napot a költészet ünneplésére. Az UNESCO közgyűlése március 21-ét jelölte ki, ezt követően, először 2000- ben ünnepelték az országok kormányzati és civil szervezetei. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a nemzetek irodalmi értékeire, a nyelvek sokszínűségére, valamint a kihalófélben lévő nyelvekre is. A költészet világnapja alkalmából világszerte előadóesteket, szavalóversenyeket, könyvbemutatókat szerveznek.

AZ 1848-AS MAGYAR FORRADALOM NAPJA

Március 15.

Nem untatnék senkit a szokásos históriával, hogy hogyan és miképp jutottak el a forradalmárok a Pilvaxból Táncsics börtönéig. Helyette mesélnék egy-két érdekességet ezzel a jeles nappal kapcsolatban. Az első ilyen, amit megosztanék az az, hogy Sükei Károly, a dadogós költő, a 12 pont kiakasztása után elkezdett beszédet mondani annak ellenére, hogy elég komoly volt a beszédhibája. A Landerer nyomda a bécsi hírek hallatán, már eleve a szokásos papírmennyiség sokszorosával készült és két tervvel: Ha a tömeg kicsi, akkor nyugodtan elküldhetik őket az alkalmazottak, viszont ha nagy, akkor engednek a tömeg követeléseinek...

MadeInKPSVR mobil applikáció