Made in Kaposvár
Perlaki-Horváth Péter

Ünnepi kisokos

Mindenszentek

November 1.

   A mindszent, vagy mindenszentek napja egy kelta eredetű keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-jén tartanak, a valaha élt igaz emberek (szentek) tiszteletére. A mindenszentekhez és a halottak napjához kötődő szokásokat nem csak a hithű keresztények gyakorolják.
Ezen, és a következő halottak napján  meglátogatják a temetőben az elhunyt hozzátartozókat, virággal, koszorúval halmozzák el a sírokat, gyertyákat, mécseseket gyújtanak lelkükért.
Magyarországon több évtizedes szünet után 2001-től újra munkaszüneti nap. Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este a Halloween („mindenszent estéje”).

Halottak napja

November 2.

A halottak napja keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban a pünkösd előtti szombaton van Halottak napja. Magyarországon a két egymást követő ünnephez kötődő szokások széles körben élnek a nem katolikusok között is. Ünneplése sok keresztény országban elterjedt.
Az ortodox kereszténység naptárában több halottak napja is szerepel.

A D-vitamin világnapja

November 2.

November 2.-a a D-vitamin napja!

A D-vitamin napot azért hozták létre, mert hiánya a világ minden emberét érintő probléma. A kutatók egyetértenek abban, hogy a világ lakosainak legalább egyharmada D-vitamin hiányos. Ezt annak tulajdonítják, hogy a túlzott sugárzás miatt keveset tartózkodunk a szabadban. Az orvosok kutatások alapján gyanítják, hogy a D-vitamin hiány a kockázati tényező sok  betegség, például a szívbetegség és a rák, néhány légzőszervi, valamint autoimmun betegség kialakulásában. Napfény nélkül nincs élet. A nap sugaraira szüksége van az emberi szervezetnek, hogy egészséges maradjon. A napsugarak hatására a szervezetben fokozódik a boldogság hormonok termelődése, és kedvező hatású a melatonin és a D-vitamin előállításra.
A D-vitamin hiányában károsodik a csontrendszer kialakulása és épsége. Egyszóval a D-vitamin egy elengedhetetlenül fontos része egy ember életének, különösen a jelenlegi évszakot és körülményeket tekintve.

A tolerancia napja

November 16.

November 16, a Tolerancia nemzetközi napja (International Day for Tolerance). Az UNESCO kezdeményezésére 1995 a tolerancia éve volt, és az ENSZ Közgyűlése, az 1996. december 12-i határozatával hivatalosan is felszólította a tagállamokat, hogy november 16-án tartsanak tolerancia napot.

MadeInKPSVR mobil applikáció